top of page
Writer's pictureHeini

Fyysisen harjoittelun vaikutuksia golfiin


Seuraan somessa @golfphysiologist:ia. Tilin takana on väitöstyötä golfin fysiologiasta tekevä Alex Ehlert. Tilillään hän jakaa löydöksiään fyysisen harjoittelun vaikutuksista golfsuoritukseen.

Hänen viimeisin tieteellinen julkaisunsa kokosi voima- ja kehonhuoltoharjoittelun (strength and conditioning) tutkimuksia yhteen. Kuten oleta saattaa, tärkeimmät löydökset puhuivat fyysisen harjoittelun puolesta ja ovat mielestäni esittelyn arvoisia blogissanikin.

GOLF SHOT OUTCOMES/VAIKUTUKSET GOLFLYÖNTIIN

Julkaisussa käsitellyistä tutkimuksista voima- ja kehonhuoltoharjoittelun vaikutukset lyönnin lopputulokseen olivat keskimäärin seuraavat:

- Mailanpäännopeus nousi 4,1%

- Pallon lähtönopeus kasvoi 5,3 %

- Pallon lentopituus kasvoi 6,3%

- Lyöntipituudet (lento ja rullaus) kasvoivat 6,4 %

Karkeasti ja todella yleistäen voisikin todeta, että sillä, mitä fyysistä harjoittelua teet, ei ole väliä - kunhan teet.


SWING KINEMATICS (Liikeoppi)

Ehlert esitteli julkaisussaan neljän eri tutkimuksen vaikutuksia svingin kinematiikkaan (liikeoppi). Kinematiikalla tarkoitetaan yksinkertaistetusti liikettä ja sitä, miten jokin liike tai liikesarja suoritetaan, kuten golfsvingi. Itse linkitän kinematiikan vahvasti motorisiin taitoihin ja sitä kautta optimaalisen golftekniikan oppimiseen ja ylläpitoon. Kaikki selvityksessä esitellyt tutkimukset oli tehty eri fyysisen harjoittelun näkökulmasta. Nämä olivat kimmoisuusharjoittelu (plyometrinen), kuntopalloharjoittelu, lihaskuntoharjoittelu ja jooga.

Bull & Bridge (2012): 8 weeks of plyometric training increased Max X-Factor, X-Factor recoil rate, and peak arm & hand speed in low handicaps

Kahdeksan viikon plyometrinen (kimmoisuus) harjoittelu lisäsi matalalla tasoituksella pelaavilla:

- hartioiden ja lantion välisen kierron maksimimäärää (liikkuvuus)

- hartioiden ja lantion välisen kierron rotaationopeutta

- käsien ja käsivarsien korkeinta nopeutta

Plyometrinen harjoittelu on lihasten nopeaa venytys-supistus tyyppistä harjoittelua. Tällaisia ovat esimerkiksi hypyt, loikat ja pomput. Plyometrinen harjoittelu kehittää lihasten elastisia ominaisuuksia.

Choi et al. (2017): 8 weeks of med ball throwing increased % weight shift during golf swing in novice golfers

Kahdeksan viikon kuntopalloheittely-treenit kehittivät painonsiirtoa aloittelevilla golffareilla. Oman näkemykseni mukaan painonsiirto tai oikeastaan sen puute, onkin yksi aloittelevan golfarin haasteista lajitaitojen harjoitteluvaiheessa. Edellä esitelty tutkimus tukee tämän lisäksi omaa ajatustani siitä, että kehittyäkseen golfin lajitaidoissa ei aina tarvita mailaa ja palloa. Lajinomainen fyysinen harjoittelu, jollaista kuntopallonheittely on, tukee svingin kehittymistä vähintään kohtalaisesti siirtovaikutuksena.

Parker et al. (2017): Variety of changes after isotonic training such as increases in arm/hand speed, and X-Factor stretch in NCAA golfers.

Isotoninen harjoittelu johti useisiin erilaisiin muutoksiin golfsuorituksessa, kuten käsien ja käsivarsien nopeuteen ja hartioiden ja lantion välisen venymisen määrään NCAA College golffareilla.


Isotonisella harjoittelulla tarkoitetaan lihaskuntoharjoittelua, jossa lihaksessa tapahtuu lyhenemis-pitenemissykli. Tällaisia liikkeitä ovat esimerkiksi jalkakyykky, punnerrus, leuanveto, penkkipunnerrus ja maastaveto.

Sorbie et al. (2019): 8 weeks of targeted yoga training increased X-Factor variables

Kahdeksan viikon joogaharjoittelu lisäsi hartioiden ja lantion väliseen kiertoon liittyviä tekijöitä.

Ehlertin selvityksen mukaan voima- ja kehonhuoltotyyppinen harjoittelu parantavat merkittävästi golflyönnin tuloksia (outcomes), kuten mailanpään nopeutta, pallon lähtönopeutta, pallon lentopituutta, lyönnin kokonaispituutta kaikentyyppisillä pelaajilla eri ikäluokissa ja taitotasoissa.

Erityyppiset harjoitteet yksinään olivat tehokkaita, mutta useimmat sisälsivät kombinaatioita erilaisista harjoittelutyypeistä, kuten lihaskestävyys, lihasvoima, keskivartalon stabiliteetti / syvät keskivartalon lihakset, kestävyys ja nivelten liikkuvuudet.




Fyysinen harjoittelu siis lisää mailanpään nopeutta, pallon nopeutta, kantomatkaa ja kokonaismatkaa. Tämä on selvä viesti fyysisen harjoittelun merkityksestä. Sitä kannattaa tehdä.


Fyysisen harjoittelun vaikutus itse liikkeen eli tässä tapauksessa svingitekniikan kehittymiselle ei voida yleistää, vaikka viitteitä fyysisen harjoittelun eduista kyllä on. Fyysinen harjoittelu kehittää välillisesti (transfer) lyöntisuoritusta, mutta se mikä kehittää mitäkin osaa lyöntitekniikassa ei tiedetä varmasti. Lisää tutkimuksia tarvitaan. Meanwhile...jatketaan treenejä ja uskotaan, että kaikki fyysinen harjoittelu on hyvästä myös pelillesi. Ja jos johonkin erityiseen haluaa panostaa, niin tässä vielä kirsikka kakun päälle:



Golf_physiologist:in mukaan jalkakyykyllä on suurin korrelaatio svinginopeuksiin. Gluts are the king of the swing! Treenaa siis peppu kuntoon. :)

Vinkki: Jos aihe kiinnostaa, niin seuraa somessa: Golf_physiologist ja/tai tule golf + fysiikka treenipäiviimme kuulemaan lisää.

471 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page