top of page
  • Writer's pictureHeini

Miksi ote on niin tärkeä

Päivitetty: 15. elok. 2019

Lähes jokainen opetus alkaa otteen tarkistuksella, mikä saattaa tuntua turhauttavalta. Totuus kuitenkin on, että jos ote on väärin, opetuksesta ei ole juurikaan hyötyä - tai ei ainakaan niin paljon kuin oikealla otteella siitä olisi.


Tyypillisin virhe otteessa on ottaa se kämmeneen. Tämä estää ranteen toiminnan lyönnin aikana, etkä saa tuotettua vipuvoimaa mailan ja käsivarren välille. Tämä puolestaan johtaa siihen, että kehosi pyrkii tuottamaan nopeutta mailan päähän jollain toisella tapaa. Tyypilliset kompensaatiot ovat käsivarsien nostaminen liian korkealle, vasemman käden (oikealta pelaavilla) koukistuminen taakseviennin aikana, käsien koukistuminen läpi lyönnin tai paineen hakemisen sivuttaisliikkeellä läpi lyötäessä. Kompensaatioita on monia. Kokemattomat opettajat näkevätkin lyönnin tekniikassa tuolloin virheen, jota yritetään korjata. Tämä korjaus on kuitenkin tarpeeton niin kauan kuin ote on väärässä paikkaa kädessä.


Toinen otteeseen liittyvä asia on mailan lavan asento suhteessa otteeseen. Kohdepelissä olisi tärkeä saada pallo starttaamaan haluttuun suuntaan. Jos lapa on kiinni tai auki otteeseen nähden, tämä on hankalaa ja aiheuttaa virheellisiä liikkeitä myös kehon ja mailan liikkeeseen, etkä saa kaikkea tehoa irti lyönnistäsi. Lavan asennon voi tarkastaa pitämällä mailaa ilmassa kehon edessä, jolloin lavan etureunan tulisi osoittaa kohtisuoraan ylöspäin. Voit verrata etureunaa esimerkiksi puun runkoon, jonka suuntainen sen tulisi olla.


Sanotaan, että se, mitä teet ennen lyöntiä, vaikuttaa 90 % lyönnin onnistumiseen. Olen täysin samaa mieltä eli ote, tähtäys ja suuntaus sekä alkuasento luovat edellytykset lyödä kohteeseen toistettavasti ja tehokkaasti. Yksi asia kuitenkin kerrallaan eli tarkasta, että otteesi on kunnossa.


Lisäsin loppuun videon, jossa kerron samat asiat vielä esimerkein. Toivottavasti vinkeistä on hyötyä ja saat lyöntiisi uuden otteen ;)

Ole huolellinen, että otat otteen oikein
Otteen tärkeys


671 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page